zzzo | Wie wonnen de Blues Challenge in 2016?

TheBluesFoundation

Blues Challenge

De jaarlijkse Blues Challenge is een initiatief van de Amerikaanse Blues Foundation. Dit jaar voor de 32ste keer georganiseerd in Memphis. Het vindt plaats in het laatste weekend van januari. Bands, duo's en solisten vanuit de hele wereld nemen deel.
Bluesorganisaties in eigen land laten zich vertegenwoordigen door hun winnaars in de categorieën Blues Band en Solo/Duo Blues. In Nederland is dat de Dutch Blues Foundation.

De Dutch Blues Foundation is in 2011 begonnen met deelname aan de Challenge. In de laatste jaren is de belangstelling gegroeid; 3 voorrondes voor bands en 1 voor duo- / soloacts monden nu uit in een finale op 9 oktober in Nieuw Vennep (het "Memphis" van Nederland).
Elke act laat gedurende 20 minuten zien en horen wat ze in hun mars hebben. De jury beoordeelt op muzikaliteit, presentatie en bluesinhoud. Winnaars verplichten zich tot deelname aan de Challenge in Memphis. De band doet ook nog mee aan de Europese Challenge (in 2017 in Denemarken). Deelname is voor rekening van de acts zelf. Wel streeft DBF ernaar om vanuit de revenuen een aanmerkelijk bedrag bij te dragen.
Bands en duo's / solisten hebben zich na deelname stevig kunnen nestelen in het bluescircuit en we vinden hun namen vaak terug op posters van belangrijke bluesfestivals.

In 2016 won Big Bo Brocken de soloact

Big Bo Brocken kreeg op het Roepaen Blues Festival in Ottersum de Dutch Blues CD Award 2015 voor zijn CD Traveling Riverside uitgereikt (links Janny van Doorn, rechts Dirk de Hen)

Big Bo @ The Lane

Phil Bee's Freedom no 1 in NL no 2 in EU

Carlo van Belleghem (bas) ,Berland Rours (gitaar) ,Phil Bee (zang), John F. Klaver (gitaar), Pascal Lanslots (Hammond), Marcus Weymaere (drums)

Phil Bee @ EBC Italië

De European Blues Challenge 2016 was op 8-9 April in Torrita di Siena, Italië. Er namen 21 bands deel(er zijn 30 landen aangesloten).

Winnende band was Eric "Slim" Zahl & the South West Swingers (Noorwegen).

Phil Bee's Freedom was runner up.

The South West Swingers (Noorwegen, Stavanger, 2006): Atle Helland Strøm (drums, zang), Eric 'Slim' Zahl (zang, gitaar), Øystein 'Boogieman' Undem - keyboards, Roald Brekke (bas)

International Blues Challenge

Elk jaar in het laatste weekend van januari strijden bands en duo/solo's uit alle delen van de wereld om de International Blues Challenge. De Amerikaanse Blues Foundation organiseert deze gebeurtenis in samenwerking met vele bluesliefhebbende vrijwilligers in allerlei landen. In Nederland is dat de Dutch Blues Foundation in Nieuw Vennep.
In Down Town  Memphis komt alles samen. In 2016 deden 120 bands en 95 duo- / soloacts uit 13 landen mee (het merendeel uit de USA). De kwartfinale (n.b.: voor de IBC zijn de voorrondes in eigen land en eigen state - geldt voor USA en Canada) verdeelt de acts over cafés en clubs; de backline is aanwezig, 10 minuten installeren en 20 minuten spelen. De halve finale is rond Beale Street. Uiteindelijk zijn er 10 finalisten uit beide categorieën, die het event afsluiten in het Orpheum Theater op Beale Street.

Big Bo Brocken en Phil Bee's Freedom bereikten de halve finale; een hele goede prestatie gezien het overgewicht aan Amerikaanse acts.

 

The Delgado Brothers Band no1

Joey Delgado (gitaar, zang), David “B” Kelley (Hammond), Bob Delgado (bas), Steve Delgado (zang, drums). Los Angeles, 1987

Delgado Brothers; final IBC 2016

Ben Hunter & Joe Seamons No1 duo blues act

Ben Hunter was born in Lesotho, a tiny nation in South Africa, and was largely raised in Phoenix, Arizona.

Hunter & Seamons, duo since 2012

Joe Seamons was raised in the backwoods of Northwestern Oregon.

Final IBC 2016